bærbar pc, med hængelås ovenover

Hjemmeside Sikkerhed – Sådan gør du!

Omfattende guide til sikkerhed på hjemmesiden

Guide til Hjemmeside Sikkerhed

Sådan får du siden sikker med HTTPS, DNSSEC og Andre Essentielle Tiltag

I dagens digitale verden er sikkerhed på internettet afgørende, især når det kommer til din hjemmeside. At implementere grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger som HTTPS og DNSSEC kan beskytte både dig og dine besøgende mod potentielle trusler og skabe en tryg onlineoplevelse. I denne guide vil vi udforske, hvordan du gør din hjemmeside sikker ved at fokusere på disse afgørende områder.

HTTPS: Hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

Hvad er HTTPS?

HTTPS står for Hypertext Transfer Protocol Secure og er en sikker version af HTTP, protokollen, der overfører data mellem din hjemmeside og dens besøgende. HTTPS bruger en krypteringsprotokol til at sikre, at dataene forbliver fortrolige og ikke kan manipuleres under transmission.

Hvorfor er det vigtigt?

Implementeringen af HTTPS er afgørende for at beskytte både dine brugere og din hjemmeside mod potentielle trusler som dataaflytning og ondsindede angreb. Desuden er det også en vigtig faktor for søgemaskineoptimering (SEO), da Google prioriterer sikre hjemmesider i søgeresultaterne.

Trin-for-trin vejledning til HTTPS på hjemmesiden

Skaf et SSL-certifikat:

Et SSL-certifikat (Secure Sockets Layer) er nøglen til at aktivere HTTPS på din hjemmeside. Du kan erhverve et certifikat gennem certifikatautoriteter som Let’s Encrypt, der tilbyder gratis certifikater.

Installer SSL-certifikatet:

Følg de specifikke instruktioner fra din hostingudbyder eller certifikatautoritet for at installere det erhvervede SSL-certifikat på din server.

Konfigurer hjemmesiden til HTTPS:

Opdater alle interne links og ressourcer på din hjemmeside til at bruge HTTPS-protokollen. Dette inkluderer billeder, scripts og andre medier.

Tjek for mixed content:

Undersøg din hjemmeside for såkaldt “mixed content”, hvor nogle elementer indlæses via HTTP, mens andre bruger HTTPS. Dette kan forhindre din side i at blive markeret som fuldt sikker.

Den nemme HTTPS løsning til WordPress:

Alternativt kan du anvende Really simple SSL plugin, der kan få din hjemmeside sikker med https på få klik. Det er unødvendigt at lave en vejledning, da programmet guider dig igennem hele processen, så det kræver ikke ekspertise at anvende denne løsning.
Den gratis version er rigeligt til de fleste med en basis hjemmeside.
Større hjemmesider og hjemmesider med større aktivitet, burde dog allokerer ressourcer til en mere premium løsning, hvor sikkerheden er mere i fokus.

DNSSEC: Styrkelse af Din Domænesikkerhed

Hvad er DNSSEC?

DNSSEC står for Domain Name System Security Extensions og er en teknologi, der forstærker sikkerheden i domænenavnsystemet ved at validere dataens autenticitet.

Hvorfor er det vigtigt?

DNSSEC beskytter dine besøgende mod potentielle trusler som DNS-spoofing og pharming. Det giver også en ekstra lag af sikkerhed, der styrker tilliden til din hjemmeside.

Trin-for-trin vejledning til DNSSEC på hjemmesiden

Check om dit domæne register understøttet DNSSEC:

DK domæner der administreres af Punktum.dk understøttter DNSSEC, det er dog ikke alle hosting udbydere der understøtter DNSSEC, så her skal du tjekke om de understøtter denne sikkerhedsprotokol.

Hvis ikke din hosting udbyder understøtter DNSSEC, er der dog stadig en mulighed for at få det på hjemmesiden, uden at skulle skifte hosting udbyder. Cloudflare understøtter nemlig DNSSEC, og her skal du bare køre hjemmesiden igennem dem. En anden fordel ved at bruge CloudFlare, er at du automatisk får en cache til hjemmeside, og et ekstra sikkerheds lag.

Aktiver DNSSEC i din DNS-konfiguration:

Log ind på din domæneregistrars kontrolpanel og find sektionen for DNS-konfiguration. Aktiver DNSSEC og følg de specifikke trin. Det er meget simpelt, og da hjemmesiden er forbundet mellem Punktum.dk og CloudFlare, så henter Punktum.dk selv nøglerne fra CloudFlare, du skal bare vælge den du foretrækker.

Valider implementeringen:

Brug onlineværktøjer som SikkerPåNettet eller DNSViz til at validere, at DNSSEC er korrekt implementeret på dit domæne.

1

Andre Vigtige Sikkerhedstiltag

Opdater hjemmesiden regelmæssigt:

Hold din hjemmesideplatform, temaer og plugins opdaterede for at lukke sikkerhedshuller og mindske risikoen for angreb.

Backup af hjemmesiden:

Udfør regelmæssige sikkerhedskopier af din hjemmeside for at gendanne den i tilfælde af datafejl eller hacking.

Overvåg aktivitet på hjemmesiden:

Brug sikkerhedsværktøjer og overvåg din hjemmesides aktivitet for mistænkelig adfærd.
Her kan WordFence gratis version give et godt overblik, samt sikrer det din hjemmeside.

Overvej Yderligere Sikkerhedstiltag

Web Application Firewall (WAF):

Overvej at implementere en WAF for at filtrere og overvåge HTTP-trafik mellem en webapplikation og internettet. Dette kan hjælpe med at blokere angreb som SQL-injektion og cross-site scripting (XSS).
Hvis du har indstillet WordFence fra tidligere, så har du allerede installeret det.

To-faktor-autentificering (2FA):

Styrk adgangskontrollen ved at implementere to-faktor-autentificering, hvor brugere skal bekræfte deres identitet via to separate metoder.

Sikkerhedsscanning af hjemmesiden:

Regelmæssig scanning af din hjemmeside for sårbarheder kan hjælpe med at identificere og løse potentielle sikkerhedsrisici.
Hvis du har indstillet WordFence fra tidligere, så har du allerede installeret det.

1

Vejledning til Håndtering af Sikkerhedsbrud

Lav en nødplan hvis nu det sker:

Forbered en nødplan, der beskriver trinene til at reagere på et sikkerhedsbrud, herunder varsling af berørte parter og gendannelse af data.

Hold dig informeret:

Hold dig opdateret om de seneste sikkerhedstrusler og implementer løbende opdateringer for at beskytte din hjemmeside.

Rapporter sikkerhedsbrud:

Hvis du oplever et sikkerhedsbrud, rapporter det straks til de relevante myndigheder og informer dine brugere om situationen og de trufne foranstaltninger.

Opsummering: Sådan gør du din hjemmeside sikker

At gøre din hjemmeside sikker er en kontinuerlig proces, der kræver opmærksomhed og vedvarende indsats. Implementeringen af HTTPS, DNSSEC og andre sikkerhedsforanstaltninger er ikke kun for at opfylde kravene fra moderne webudvikling, men også for at beskytte dine brugere og opbygge tillid til din onlineplatform.

Jørgen Henrik Nielsen
Webspecialist og nørd

Hej, mit navn er Jørgen og mine store interesser og passion, er Web Design og SEO Optimering, specielt det tekniske aspekt er mit hjerte nært.

Jeg elsker begrebet vidensdeling, og derfor nyder jeg også at skrive et par indlæg i ny og næ, i håb om at andre kan få gavn af mine erfaringer.

Det er ikke kun selvlært viden jeg deler, da jeg også har taget et par uddannelser inden for branchen. Jeg startede men en Logistikøkonom AK, dog ikke branche specifik, men fik en masse viden om proces, optimering og projektledelse. Dernæst tog jeg en Webudvikler, hvor jeg lærte alt det grundlæggende om webudvikling og flere kode sprog. Jeg sluttede stærk af med en Bachelor i E-Handel, hvor jeg lærte så meget om digital forretningsførelse Kommunketion, brugeradfærd, ja jeg kunne blive ved med at remse op..

For at holde mig til ilden, følger jeg godt med udviklingen og bruger alt for mange timer på YouTube for at lære endnu mere.

Kontakt mig gerne hvis du har spørgsmål

1

Andre indlæg

Lad os tage en snak

Kontakt mig